Juledessert - Julegrøt og riskrem!
Hei folkens!
Siden vi i forrige innlegg snakket om ribbemiddag, så tenkte vi at dessert var for tur. Etter å ha spist seg god og mett på ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller hva enn det er folk hadde lyst på, synes mange at risgrøt eller riskrem med rødsaus er høydepunktet før/under/etter pakkeåpningen.
Riskrem ble opprettet i siste delen av 1800-tallet. Den er laget av ris pudding blandet med pisket krem og vanilje. Riskremen serveres kald med rød saus som er laget av bringebær eller jordbær.
Julegrøten er en stor tradisjon i Norge og den har en sterk historie som blir videreført over generasjoner. Hele 8 av 10 Nordmenn spiser grøt i julen og det selv sier at det er en tradisjon de selv har fått med seg hjemmefra. Det er en tradisjon å la julegrøt ute på bordet for nissen som kommer med gaver. Etter andre verdenskrig, opplevde julegrøt en økning i popularitet og den ble sett på som en “sparing” dessert på grunn av kostnadene som ble lave når de ikke brukte mandler. På grunn av bedringen i den økonomisk situasjonen i Norge det ble vanlig å ha mandler inne i julegrøten og den som finner den store mandel får en «mandelgave». Mandelgaven kan være noe spiselig som for eksempel marsipangris. En del av spillet er at finneren prøver og skjule sin mandel så lenge som mulig, slik at resten av selskapet er tvunget til å spise mer julegrøt så de finner mandelen.
Riskrem (2016)
Kommentarer
Legg inn en kommentar