Pinnekjøtt - Alternativet til Ribbemiddag!    


Hei igjen!

408988_original.jpg


Som lovet skulle vi skrive et innlegg om alternativet til ribbemiddagen: pinnekjøtt. Pinnekjøtt ved juletider stammer tilbake til 1700-tallet (men er sikkert eldre enn det). Maten var populær hos sauebønder og ble populær som julerett på grunn av fettet på kjøttet. Den var mest attraktiv på Vestlandet og lenger nord, men i dag spiser en tredjedel pinnekjøtt på julaften, og de aller fleste spiser det minst EN gang i løpet av juletiden.

Pinnekjøtt består av lammeribber som har blitt saltet og tørket. Retten kan derfor fort bli veldig salt om man ikke lar den trekke lenge nok, så pass på! Det som er ganske spesielt (og som vi synes er ganske kult) er hvorfor retten har fått navnet sitt. Mange tenker at det er på grunn av ribbene men det er altså ikke. Retten har fått navnet sitt fordi vi legger bjørkepinner (uten barken) i bånn og legger kjøttet oppå. Dette setter litt smak på kjøttet. Du kan enten kjøpe pinnene eller gå ut og finne dine egne. Men tilbake på sak! Pinnekjøtt er en rett som tar ufattelig god planlegging og tid. Kjøttet må først ligge i vann i rundt ett døgn, avhengig av hvor salt du vil ha den. Det anbefales at den minst ligger i 30 timer, og helst mer. Når retten er ferdig serveres den som oftest med kålrabistappe og poteter. Noen har noe grønnsaker ved siden av, men dette er sjeldent og ofte i forbindelse med andre retter.

Så nå har dere forhåpentligvis lært noe nytt! Hvis dere kunne alt: Gratulerer! Hvis dere lurer på noe, eller rett og slett vil lære OSS noe, ta gjerne og skriv en kommentar under dette innlegget.

God jul alle sammen!

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Juledessert - Julegrøt og riskrem!

Ribbemiddag med medisterkaker, julepølse og surkål